• Tel: +90 501 211 90 56
  • E-posta: info@drelnurhuseynov.com
  • Mesai: 7/24 Bize ulaşabilirsiniz.
denemed denemde s dds s

Metabolik Cerrahi (Şeker ameliyatı)

 Halk arasında diyabet ameliyatı olarak bilinen metabolik cerrahi aynı zamanda hipertansiyon, obezite, tip 2 diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıkların da tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Yönteme metabolik cerrahi denilmesi ise metabolik hastalıkların cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi esasından ortaya çıkar.

Metabolik Cerrahi Nedir?

 Metabolik cerrahi tip 2 diyabet başta olmak üzere metabolik sendromların tedavisinde kullanılmasıdır. Metabolik cerrahiden bahsederken tek bir yöntemden bahsedilmez. Metabolik cerrahide temel hedef ise vücuda alınan besinlerin safra ve pankreas sıvıları ise daha geç buluşmasını sağlamaktır. Bu şekilde pankreasın insülin üretimini harekete geçiren maddeler salgılanmaya başlar ve insülin salınımı yükselerek otomatik olarak artırılmış olur.

METABOLİK CERRAHİ TEKNİĞİ NASILDIR?

Bu ameliyat ile mide küçültülür ve ek olarak ince bağırsak küçülen mideye bağlanır. Bu işlem sonucunda hasta hem küçülen mide sayesinde daha az yemek yer hem de ince bağırsak mideye bağlandığı için besinlerin emilimi azalır. Bu sayede hasta yediğinden daha azını metabolize eder. Böylece kalori alımı ciddi seviyede azaltılarak kilo kaybı sağlanır.

Metabolik Cerrahi Kararı Nasıl Verilir?

 Hastanın vücut kitle indeksinin 40 üzerinde olması veya 30 üzerinde olup tedavilere rağmen kan şekeri kontrolünün sağlanamamış olması gerekir. Aynı zamanda hastanın kaç yıldır diyabet hastası olduğuna, insülin kullanımına, Hemoglobin A1c düzeyine bakılır. Hastaların bu operasyonlardan gerekli faydayı görmesindeki en önemli kriter ise pankreasın insülin salgılanmasının devam etmesidir. Ameliyatın öncesinde yapılan testler ile pankreasın durumu belirlenir. Hastanın obezite düzeyi de değerlendirilir.

 Metabolik Cerrahinin Riskleri Var mıdır?

Genel olarak bakıldığında bütün cerrahi operasyonların riski vardır. Operasyonun riskleri ve tedavi edilebilen hastalıkların riskleri karşılaştırıldığında cerrahi girişimin riskinin çok daha az olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Ameliyat noktasında en önemli husus hastanın doğru değerlendirilmesi ve tecrübeli bir cerrah tarafından operasyonun yürütülmesidir. Hastanın değerlendirme sürecinden operasyonuna, operasyonun ardından kontrollerine kadar bütün sürecin doğru bir şekilde tamamlanması maksimum faydanın sağlanması açısından önemlidir.

Dr. Elnur HUSEYNOV

Translate »